19min.bg

Топим с по 7 души на ден

"Демографската криза е факт, топим се с по 7 души на ден".

Това заяви здравният министър Таня Андреева на на конференция за иновации в репродуктивната медицина "Дървото на живота".

Тя обеща да не остави голямата кауза за раждане на повече бебета, защото репродуктивното здраве на нацията също е фактор за икономически растеж на страната.

Андреева напомни, че ще бъдат разработени национални програми за репродуктивна медицина и за недоносени деца. "Докато аз съм министър няма да изневеря на тази голяма кауза, защото репродуктивното здраве на нацията е също е един от факторите за икономически растеж в страната", подчерта Андреева.

Днес методът "ин витро" е ежедневие.

За 35 г. репродуктивните методи се развиха толкова бързо и в такава голяма сложност, че мога само да се поклоня пред всички мои колеги, които работят в тази сфера, коментира още здравният министър.

Според данните на Фонда на населението при ООН, до 2050 г. се очаква един на всеки трима българи да бъде по-възрастен от 65 г.

и само един на всеки двама да е годен за трудова дейност. Средната възраст на населението в България е нараснала от 30,3 години през 1960 г. на 43 през 2013 г.

Прогресиращото застаряване на българската нация я поставя по този показател на трето място в Евросъюза, непосредствено след германците и италианците.

По бързия темп на на стареене обаче България няма конкуренция не само в Европа, а и в целия свят.