19min.bg

Топлофикация да върне поне 28% от събраното от август насам на абонатите моментално

Когато вдига цените, Топлофикация твърди, че над 90% от тях се формират от руското синьо гориво. Когато трябва да падат, намалява процента. Дори според най-скромните разчети, при обявеното на 3 март намаляване на цената на природния газ от Русия за България с 40,3%, столичното парно ще трябва да свали котировките поне с 28%.


Въпросът е, че Газпром намалява цените, считано от август. Което означава, че и надвзетото от нас във вид на сметки е редно моментално да се погаси от дружеството. Забавното е, че то предпочита да взема пари по прогнозни сметки, а тъй като ги прави на базата на миналогодишната много по-студена есен-зима, сега ще трябва да ни компенсира със завишаване.


Това е справедливият сценарий, който трябва да последва след незабавно решение на КЕВР, което да узакони нещата.


По-вероятно е обаче Топлофикация да използва случая, за да направи прихващане по грамадните си задължения към Булгаргаз. Твърди, че през последните месеци плаща поне по текущите фактури.


Не е ясно какво става с обръщането на Топлофикация към „диверсификацията“, защото цената на другия газ в момента ще се окаже значително по-висока, отколкото на досега използвания руски.


Настояването за моментална компенсация на абонатите е повече от наложително, защото от Нова година Топлофикация вече притеснява дори за текущи и при това прогнозни месечни сметки с нагли звънения по телефона своите абонати, което ни се случи лично.


Важно е да се разбере също защо, след като настояваше за слагане на топломери с дистанционно отчитане, Топлофикация отказва да използва данните от скъпите устройства на малцината, които дисциплинирано си ги поставиха. То е ясно: за да продължи с надвземането на пари, уж по прогноза, които не връща реално, а като приспадане на последващи сметки, без да калкулира дължимите поради забавянето си лихви към абонатите.