19min.bg

Топлофикация връща 3 млн. лв. след Мая и омбудсмана

Нови фактури за парно на по-ниска ставка ще получат столичните потребители. Клиентите на Топлофикация – София ЕАД ще могат да видят коригирани изравнителните си сметки с 9% ДДС вместо 20%, както бяха издадени в края на юли.


До промяната се стигна, след като темата първоначално беше подхваната от лидера на Изправи се България Мая Манолова, а по-късно и от наследницата и омбудсмана Диана Ковачева.


Корекциите се отнасят само за разликата между прогнозно начислената енергия и реално потребената и касаят само изравнителните сметки с дата на издаване след 9 юли 2022 г. Сроковете за плащане са непроменени.


Хората, които вече са заплатили сметка с ДДС от 20% вместо с 9%, ще имат сума за възстановяване, чийто размер ще могат да видят в коригираните документи.


Дължимите суми ще бъдат автоматично възстановени по партидите на клиентите и ще бъде приспадната със следващите фактури.



“Изключително съм доволна, че след моята намеса на 201 222 клиенти на Топлофикация ще им бъдат възстановени над 3 млн. лева (3 025 000 лв.)”, заяви Ковачева.
 


“Общо 176 836 домакинства и 24 359 стопански потребители ще имат достъп до новите си фактури, както в системата на дружеството, така и при платежните оператори. „дължимо“ в изравнителните фактури”, отчете тя.



„Още на 24 август т. г. сезирах Министерството на финансите и поисках от НАП да провери дали топлофикациите в страната вдигат изравнителните сметки с по-висок ДДС  - от 20% вместо 9%, намалени от НС през Закона за ДДС, приет със Закона за държавния бюджет на РБ и в сила от 9 юли т.г.”, напомни омбудсманът.



“В отговор на 26 август  министърът на финансите публикува Указания, според които изравнителни сметки, издадени след 9 юли с начислено 20% ДДС трябва да бъдат анулирани. На 30 август столичната топлофикация съобщи, че на сайта си ще публикува допълнителна информация с указания за гражданите, но и до момента такива разяснения на практика липсват.



 И понеже това не се случи на 15 септември поисках от изпълнителния директор на дружеството яснота за корекцията на изравнителните фактури. Междудругото на 16 септемви и КЕВР настоя  Топлофикация-София да даде цялостна информация как ще става коригирането”, посочи Ковачева.
„Ще продължавам да следя процеса, с  екипа ми оставаме на разположение за сигнали на граждани във връзка с неясноти, въпроси и съмнения, свързани фактурите”, заключи тя.



Напомняме, че отново през август т.г. Мнолова и Изправи се България призоваха НАП да започне извънредни проверки във всички топлофикационни дружества в страната, за да се изясни дали и те са не изпратили сметки с 20% ДДС. Още тогава те са внесли писмено искане към служебния министър на енергетиката Росен Христов да започне незабавна проверка на всички топлинни счетоводители за неправилното изготвяне на изравнителните  сметки.


Егор Глазунов