19min.bg

Тополанек: "Янев е завоювал подкрепата на лидерите на консервативните партии в ЕС!"

"Поздравявам Ви във време, което е сложно за всички нас, във времето на изостряне на глобалната икономическа криза. Именно в такива времена се вижда кой е истински лидер, който предлага реалистични решения на проблемите!", заяви в приветствие, прочетено при откриване конгреса на ПП „Ред, законност и справедливост“ председателстващият ЕС премиер на Чехия Мирек Тополанек, предаде БГНЕС.


"Поздравявам Ви като председателстващ на Европейският съвет, министър-председател на Чешката република и председател на Гражданската демократична партия. Партия, която както и вашата, има своите най-близки съюзници в семейството на консерваторите и реформистите в ЕС", аргументира се той. "България не можа да избегне и глобалната икономическа криза. Мое задължение като председателстващ на Европейският съюз е да прокарвам такива мероприятия, които да означават изменения, според които европейските народи трябва да си запазят шанса за високо жизнено равнище, за бъдещ просперитет, за успех в глобалната конкуренция. Днес се оказва, че започва опасен ренесанс на социалистическо мислене, което като че ли е в отговорна защитна промяна - но след себе си оставя дългове и до висока степен безотговорност!", посочи чешкият премиер. Тополанек е категоричен, че "задачата на нашите десни партии е да се противопоставяме на тенденциите "за гасене пожара с бензин". "Нека да не се заблуждаваме, началото на днешната криза е било именно безотговорност и непоследователно прилагане на принципите на капитализма и свободния пазар!", посочи в обръщението си Мирек Тополанек и допълни, че е много добре е, че в този тежък период начело на партията е лидер, който не само познава потребностите на гражданите на България, но и умее добре да забелязва и разбира какво е необходимо за Европейския съюз.


"Ще се радвам много, ако вашата партия начело с Яне Янев ще прокарва вашата програма като правителствена партия. Убеден съм, че ще предложите на гражданите решения на съществуващите проблеми и ще ги решавате, ще станете силна и перспективна сила на десния политически спектър в България", прогнозира чешкият премиер. Той отбеляза, че в лицето на Гражданската демократична партия в Чешката република ПП РЗС има своя съюзник и партньор на полето на десните и консервативно-либерални партии. "Готови сме задълбочено да сътрудничим с Вас - както на двустранно, така и на европейско равнище. Нашите програми имат много общи черти и вярвам, че чрез съвместно действие ще потвърдим възникването на нова обща фракция в Европейския парламент след изборите през юни тази година.", убеден е Марек Тополанек. В заключение той пожела успех на партията на Яне Янев в наближаващите избори за Европейският парламент. "Резултатите от тези избори във времето на икономическата криза ще имат пряк резултат както за гражданите на Република България, така и за гражданите на останалите страни членки на Съюза. Затова е много важно вашата кампания да е успешна, а вашите бъдещи евродепутати да могат да разпространяват в Европейският парламент ценностите, които защитавате."