19min.bg

Това, че си се самопровъзгласил за борец срещу корупцията, не те прави такъв: ГЕРБ-СДС ще се срещне с ППДБ, но няма да покрепи втория и третия мандат

ГЕРБ-СДС ще откликне на поканата за разговори с ППДБ по предложените от тях приоритети, но остава на позиция, че няма да подкрепи правителство с втория и третия мандат в рамките на 50-ото Народно събрание.


"Това, че си се самопровъзгласил за борец срещу корупцията, не те прави такъв. ППДБ дължат отговор на българското общество- на първо място Джемкорп, корупционния скандал с контрабандата на Агенция Митници, снимките с кучетата, пачките, с пуделите. Беше искана дерогация за Лукойл без да са налице мотиви за това", подчерта Теменужка Петкова.


По думите й всички опити за присвояване на антикорупционното законодателство трябва да бъдат забравени от ППДБ, за да се премине към сериозни разговори.



Срещата по предложените от ПП-ДБ законопроекти ще се състои най-вероятно утре като от страна на ГЕРБ-СДС ще участват Деница Сачева, Рая Назарян и Росен Желязков. От страна на ПП-ДБ ще участват Божидар Божанов, Надежда Йорданова и Людмила Илиева.


"Скептични сме към това доколко парламентарна група с 39 представители може да си позволи със самочувствие да диктува целия дневен ред на обществото и как парламентарна група, която е загубила 300 000 гласа на последните избори, продължава да счита себе си за безапелационен победител и да нравоучава всички останали партии.


Въпреки това парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще прояви разум, ще се отзове на тази покана за среща.


Нашата позиция за втори и трети мандат остава категорично непроменена – няма да подкрепим правителство с втори и трети мандат. Но трябва да водим диалог и темите, описани в декларацията като приоритети, остават и наши приоритети и сме убедени, че трябва да се работи по тях и да намерим общо решение.


Надяваме се, че предстоящата предизборна кампания ще даде възможност на колегите да преосмислят поведението си и в следващия парламент да може приоритетите, които непрекъснато представяме пред обществото, да станат реални политически резултати", посочи Сачева.