19min.bg

Тръмп и Байдън се сблъскаха в първи дебат

Първият телевизионен сблъсък между Доналд Тръмп и Джо Байдън, състоял се снощи в Кливланд, бе определен от повечето анализатори като един от най-хаотичните президентски дебати в съвременната история. Имаше спорове не само между кандидатите, но и между президента и модератора. Крис Уолъс трябваше да постоянно да моли за прекратяване на кръстосаните разговори и повиши тон на президента Тръмп, че пренебрегва правилата. В един момент Байдън се обърна към Тръмп с думите "Млъкни, момче!", предаде Сега.


Най-острите битки между Байдън и Тръмп бяха за Covid-19, икономиката, честността на изборите и расовите размирици в САЩ.


Байдън разкритикува реакцията на Тръмп на пандемията, докато Тръмп рекламира икономическата си политика и обеща, че тя ще бъде още по-успешна. Байдън призова Тръмп да покаже данъчните си декларации, докато Тръмп отвърна, че Байдън е отговорен за данъчните кредити, които е използвал в миналото.


Онази част от дискусията, която предизвика гняв в социалните медии, беше моментът, когато Тръмп заяви, че размириците "които наблюдаваме, са провокирани от левите, а не от дясно настроените граждани". За разлика от опонента си Тръмп не осъди директно расовата дискриминация и „бялото надмощие”.


В края на дискусията на въпроса на модератора дали и двамата ще признаят резултатите от изборите, Байдън заяви, че ще ги приеме след независима проверка. Президентът Тръмп отново постави под съмнение гласуването по пощата и отклони отговора на въпроса, като посъветва поддържниците си да отидат до урните и да бъдат много внимателни.