19min.bg

Тръмп мотае нови санкции срещу Северен поток, подигра се с Порошенко

Президентът Тръмп намери начин хем да излезе от капана със санкциите срещу Северен поток 2, хем да покаже характер. След като Сенатът прие глоби не само за руските, но и за европейските фирми, които участват в газовия проект, срещу което остро скочи Германия, Конгресът с републиканско мнозинство реши да не гледа веднага решението. За да може то да влезе реално в действие, Камарата на представителите следва да го одобри. По закон обаче, ако това не стане до лятната ваканция, а тя иде скоро, се отлага за неопределено време и на практика става химера.


Президентът изненада неприятно украинския си колега Порошенко, който на качване в самолета си обяви, че му идва на гости в Белия дом. Тръмп го препрати на вицето си Пенс. Прие го в Овалния точно за 6 минути и по този начин направи за смях шоколадовия олигарх, който вече се бе похвалил, че е „получил силна подкрепа от Вашингтон”.


Само напомняме на този смешен фон, че след като махна визите за ЕС на кокаинова Колумбия и любимите за бягство на наши бандити Обединени арабски емирства, новоизбраният български еврокомисар Габриел го стори и за Украйна и неколкократно се снима ухилена с Порошенко. Очевидно, както тя, така и Външното ни министерство не са навътре в международните дела и не разбират геополитиката в момента.