19min.bg

Тръмп номинира Рекс Тилерсон за държавен секретар на САЩ

  Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп официално издигна генералния директор на петролната компания ExxonMobil Рекс Тилерсон за поста държавен секретар на САЩ. Близък до Кремъл, той ще ръководи проруската политика на Тръмп, коментират западни медии.


"Той е много повече от шеф на компания, заяви в неделя Доналд Тръмп по Fox News. Той познава много чужди лидери и ги познава добре. Сключвал е колосални договори в Русия - за своята компания, разбира се", каза новоизбраният президент.


Нефтената и газова компания ExxonMobil оперира в петдесет срани, включително Русия, където от 2011 г. досега е подписала 11 партньорства с "Роснефт", основната руска петролна компания, собственост на държавата.


Рекс Тилерсон е начело на ExxonMobil  от 2006 г. Награден от Владимир Путин през 2013 г. с Ордена на приятелството, 64-годишният Тилерсон работи от повече от 20 г. с Игор Сечин, който е близък на Кремъл и шеф на "Роснефт". Именно Тилерсон договори партньорството на остров Сахалин през 90-те г. и през 2011 г. подписа двустранен договор за проучване и добив в Сибир и Арктика, припомня "Фигаро".


Източник: Гласове