19min.bg

Тръмп похвали US шпионите ден, след като ги прати обратно в училище

 Президентът на САЩ Доналд Тръмп обърна курса относно оценката на американските заплахи от шефовете на разузнаването, като настоя, че първоначалната му негативна реакция, в която отхвърли докладите им като "погрешни" и "наивни", се основава на фалшиви новини.


Тръмп обвини пресата, че "неправилно е предала" изслушването на началниците на агенцията пред Сената по-рано тази седмица, по време, на което обрисуваха отношенията на САЩ с ИДИЛ, Иран, Северна Корея и други.


 Първоначално президентът разкритикува тяхната оценка, посочвайки неспособността им да признаят Техеран за основна заплаха за САЩ. По-късно след личната среща с топ шпионите той настоя, че всички са постигнали съгласие, с което рязко смени мнението си.


Във вторник директорът на Националното разузнаване Дан Коутс и шефът на ЦРУ Джина Хаспъл публично оспориха много от политическите изявления на Тръмп. По-специално Коутс заяви, че Иран все още се съобразява с ядреното споразумение на Обама и изглежда не се опитва да направи атомна бомба.


Иран изглежда единствената страна, в която американските разузнавателни органи не виждат ясна и настояща опасност - Идил, Китай, Северна Корея, дори и Великобритания излагат на опасност американската мощ по една или друга причина, според шпионските началници.


Тръмп дори не си направи труда да изтрие туитовете, в които наричаше шефовете на разузнавателни агенции "наивни" по отношение на тяхната оценка за Иран и ги прати обратно в училище.