19min.bg

Транспортът трови въздуха на Пловдив

Транспортът е сред основните източници на замърсяване на въздуха в Града под тепетата, сочат данните на Комисията за подобряване неговото качество на територията на Община Пловдив. Според шефа на организацията – заместник-кмета Александър Константинов, трябва да бъдат предприети мерки, които да ограничат фините прахови частици във въздуха.


До момента транспортът в града не е обследван, но вниманието трябва да се насочи към него, защото анализът ще допринесе както за оптимизацията му, така и за овладяване на част от емисиите в общината, категорични са членовете на комисията.


Първите мерки, които ще бъдат предприети са допълнително озеленяване на територията на всички административни райони в града. С тази дейност още тази година ще се заеме общинското предприятие Градини и паркове.


Вече има набелязани краткосрочни и дългосрочни мерки. Сред първите са допълнителни замервания на качеството на въздуха извън наблюдаваните пунктове, изготвяне на анализ след допълнително миене с маркуч, създаване на реални и адекватни мерки за ограничаване на движението на автомобили в центъра и в Стария град.


Предвижда се да бъде прекратено и ръчното метене на улиците. Танцът не метлите трябва да бъде заменен от специализирана техника, която гарантира отстраняване на прахта от настилките без да се вдига прах. Освен това през есента ще продължи и допълнителното залесяване в общината извън планираните до края на 2010г. места.