19min.bg

Тренчев: Кремиковци е хроничен проблем, а държавата е болна

Преди три години лично занесох на два пъти писма на премиера, че „Кремиковци” върви на зле. Там се вършеха страхотни безобразия, металите бяха много скъпи и ако някой беше обърнал внимание, комбинатът можеше да заработи. Това каза Константин Тренчев, цитиран от БГНЕС.


Алексей Петров е абсолютно странична тема, заяви Тренчев в отговор на въпрос дали в занесените от него материали на премиера е имало информация за Петров и Дамбовците. Тренчев заяви, че синдикатът му е предоставил на прокуратурата материали за злоупотреби в размер на поне 92 млн лева, причинени от Александър Томов. „Томов е готов да каже всичко”, каза Тренчев. В крайна сметка държавата имаше много сериозно присъствие в „Кремиковци”, но тя предпочете да го даде на един собственик, когото забрави да проконтролира, коментира той. Всички искат да закрият „Кремиковци”, заяви Тренчев и допълни, че комбинатът е хроничен проблем и никой не мисли за хората в него.


Що се отнася до антикризисните програми президентът на синдикалната организация направи аналогия с болен пациент на лечение и постоянно наблюдение, при когото терапията няма ефект и трябва да се смени. Пациентът е държавата, поясни Тренчев. Тя е много болна и арестите, които се наблюдават в последно време са само една страна на проблемите. Истинските проблеми според Тренчев са влошаването на икономическите параметри и безработицата. За решаване им от КТ „Подкрепа” искат да се намали натискът върху хората и фирмите по отношение на кредитите и мерки за улесняване на инвестициите. Синдикатите искат и незабавно свикване на Антикризисен съвет, допълни Тренчев. На въпрос дали КТ „Подкрепа” е за харчене на пари от фискалния резерв Тренчев отговори с думите, че допускането на умерен дефицит е поносимо.