19min.bg

Трети директор на Напоителни системи стана обвиняем

Специализирано звено Антикорупция  към Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем Димитър Иванов, бивш изпълнителен директор на Напоителни системи ЕАД, съобщиха от прокуратурата.


Обвинението е за сключване на неизгодни сделки на обща стойност 2 986 355, 52 лв. и за длъжностно присвояване на мобилен телефон и 2 преносими компютъра на обща стойност 6056, 56 лв.


Според прокуратурата Димитър Иванов в периода от 26.11.2013 г. до 06.11.2014 г. съзнателно, като длъжностно лице е сключил 4 неизгодни сделки (договори за правни услуги и консултантски договори) при липса на необходимост от сключването им и от това са произлезли значителни вреди в общ размер на 2 986 355, 52 лв. за предприятието, което представлява – Напоителни системи ЕАД, като случаят е особено тежък. Другото, в което е обвинен е длъжностно присвояване в периода от 15.08.2014 г. до 27.08.2014 г.. Според прокурорите присвоил чужди вещи – мобилен телефон, преносим компютър и преносим компютър, собственост на държавното дружество, поверени му да ги управлява.


Димитър Иванов е с мярка за неотклонение Подписка. Той е третият обвинен по разследването на Специализираното звено Антикорупция към Софийската градска прокуратура (след Ивайло Първанов и Стайко Ганчев) за безстопанственост и сключване на неизгодни договори в Напоителни системи ЕАД.


Разследването продължава, казват от прокуратурата.


Припомняме, че като обвиняеми са привлечени  Ивайло Първанов и Стайко Ганчев – бивши изпълнителни директори на Напоителни системи ЕАД за извършени стопански престъпления, от които за държавното дружество са настъпили щети в общ размер на около 963 000 лв.