19min.bg

Трети вот за НС наесен очакват политиците

Избори до дупка очакват политиците, въпреки публичните клетви, че ще правят правителство. Инфото бе потвърдено пред 19' от три от четирите водещи партии. НС отново няма да успее да излъчи правителство, а играчите вече открито говорят за подобен развой на събитията. В крайна сметка, наесен се очаква да имаме безпрецедентен трети парламентарен вот за годината, съчетан с избора на държавен глава. Планираната дата е в края на октомври.
Въпреки това Ива Митева от Има такъв народ (ИТН) допусна, че този път формацията на Слави Трифонов ще успее да формира кабинет. "Моето вътрешно убеждение е, че ще се опитаме да направим правителство, доколкото това е възможно и отговаря наистина на нашето убеждение и мисленето ни. В предишния парламент беше много трудно да се работи”, каза тя. Но веднага уточни, че първо трябва да се види резултатът от вота на 11 юли. Мнението й не се споделя от други водещи лица в партията на Слави.  Напомняме, че в 45-ото НС тя върна мандата си на президента, тъй като категорично отказа да влиза в коалиция с т. нар. парии от статуквото. Всички социологически прогнози обаче отново вещаят, че ГЕРБ, БСП и ДПС заедно ще получат над 121 депутати и „вътрешното убеждение” на Митева е под голям въпрос.
Припомняме, че преди седмици президентът Румен Радев вече изрази опасение, че може да се стигне до нов вот за НС наесен. "Не искам да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година. Надявам се партиите да