19min.bg

Третият мандат е последната надежда за устойчиво мнозинство: Радев пред ГЕРБ-СДС (Видео)

Започна срещата между президента Радев  и „ГЕРБ-СДС" в рамките на новия кръг консултации с парламентарните формации преди държавният глава да връчи третия и последен мандат за съставяне на правителство в 47-ото Народно събрание.


„Третият мандат е последната надежда за устойчиво мнозинство“, заяви президента Румен Радев.

"Вашата политическа сила вече заяви, че не вижда потенциал в 47-мото Народно събрание за излъчване на устойчиво управленско мнозинство. В същото време хората очакват решаване на техните проблеми и голяма част от тях не се коренят дори отсега. Те се коренят още в предишното управление.


Вие, с вашия голям и парламентарен, и управленски опит, напълно съзнавате какво означава точно в такива критични моменти да се отива на избори, да оставаме без парламент, да има преходни периоди, в които - също го знаете от опит - администрацията не може да работи ефективно и на пълен капацитет. За нас е интересно как вие виждате, покрай въпроса за властта, да се решат и проблемите на хората без забавяне, с усилията на всички политически сили и на цялата администрация - неотложни, тежки проблеми.




 Дали това няма да пресече и, както виждаме, ръста вече в индустриалното производство, и редица положителни показатели, които се отчитат от управляващите. Очаквам да чуя вашата формула и ролята, която виждате на вашата партия и на вашата коалиция за преодоляването на кризите, решаването на проблемите и търсенето на изход най-вече от последната криза. Тя в момента е политическата", заяви Радев.

"Като осъзнаваме, че голямата част от натрупаната инфлация се дължи на високите цени на енергоносителите, но и, разбира се, на решения, свързани с управляващото мнозинство, сме категорични, че трябва да се търсят устойчиви решения за България. Тук сме с целия опит и експертиза, която притежава нашата парламентарна група, и сме готови да участваме в консултациите за търсене на изход от кризите.


Това обаче не означава, че нашето становище за това, че не може да има стабилно мнозинство в 47-мото Народно събрание се е променило. Ще чуете всеки един от колегите и по-задълбочените разговори след малко", отвърна председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

График на консултациите на "Дондуков“ 2:

От 11:30 часа – представители на парламентарната група на "Движение за права и свободи";

От 13:00 часа – представители на парламентарната група на "БСП за България";

От 14:15 часа – представители на парламентарната група на "Има такъв народ";

От 15:30 часа – представители на парламентарната група на "Демократична България";

От 16:45 часа – представители на парламентарната група на "Възраждане".