19min.bg

Три големи банки ще инвестират в Източна Европа

Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка и Световната банка поеха ангажимент да предоставят на банки и предприятия в Източна Европа до 24,5 милиарда евро в период от две години, за да им помогнат да преодолеят кризата, предаде АФП.


"Главните многонационални кредитори и инвеститори в Централна и Източна Европа ЕБВР, ЕИБ и СБ се ангажират да предоставят до 24,5 милиарда евро, за да подкрепят финансовите сектори в този район и да финансират заемите за предприятията, засегнати от международната икономическа криза", заявяват трите институции в съвместно комюнике.
В рамките на този общ пакет ЕБВР ще отпусне до 6 милиарда евро под формата на инвестиции и други финансови помощи, ЕИБ ще даде сума от порядъка на 11 милиарда евро като финансови улеснения за малките и средни предприятия, а СБ ще предостави около 7,5 милиарда евро под различни форми. "Тази инициатива е допълнение към националните мерки срещу кризата и ще позволи да се осигури бърза, координирана и широкомащабна финансова помощ... в подкрепа на заемите за реалната икономика чрез търговските банки и особено за малките и средни предприятия", подчертават трите международни финансови институции.