19min.bg

Трима са нобелистите за медицина за 2013 г.

Двама американци - Джеймс Ротман и Ранди Шекман, както и германецът Томас Зюдхоф, са носители на Нобеловата награда за медицина и физиология за 2013г.


Те са отличени за постиженията си в анализирането на това как клетките организират своята транспортна система и как пренасят информация.


"Благодарение на откритието им Ротман, Шекман и Зюдхоф разкриха изключително прецизната контролна система за транспорт и зодтавки на клетъчен материал", се казва в Нобеловия съвет на шведския Karolinska Institute.


Заедно с наградата тримата ще си поделят и премия от 8 милиона шведски крони (1.2 млн. щатски долара).


С техните имена започна поредицата от обявяване на носители на наградите в няколко категории на името на Алфред Нобел, които се връчват от 1901г. насам.


Освен тях има и награда за икономика, която обаче се връчва от националната на Швеция.


Работата на тримата нови нобелисти хвърля светлина върху това как например се произвежда инсулинът и как е пускан в кръвта на подходящото място и в подходящото време, допълват от Нобеловия комитет.


Ротман е професор в Йейлския университет, Шекман - в Университета на Калифорния в Бъркли, а Зюдхоф - в Станфордския университет.


"Тези красиви открития са важни за разбирането на това как работи човешкот отяло и на очевидните последици от заболяванията в различни органи като нервната система, диабета и имунните заболявания", казва на специалната пресконференция Ян-Инге Хентер, професор по клинична детска онкология в Karolinska Institute.