19min.bg

Триото обедини сили с Мая и Слави за честен вот

За обединение  силите се договориха от Отровното трио,  Има такъв народ на Слави Трифонов и Изправисе.БГ на Мая Манолова, които се събраха на първата работна среща на основните извънпарламентарни политически сили. Събитието е организирано от от Триото, което се опита да събере всички политически сили, които според социологическите агенции имат шансове за участие в следващото НС. ДБ обаче игнорира срещата, организирана по повод честността на изборния процес.


На  събитието се стигна до общата констатация, че нито една политическа или гражданска организация, извън властта, няма ресурс самостоятелно да осигури контрол и наблюдение над всички избирателни секции в България и чужбина.


В хода на срещата бе постигнато съгласие за: създаване на обща мрежа от доброволци - наблюдатели на изборния процес; бързо и прозрачно публикуване на заверени препис-протоколи от всяка секция; съхраняване на данните на два независими и защитени сървъра; създаване на екипи от юристи, които да обслужват в рамките на целия ден постъпилите жалби на граждани.


Общо бе становището на участниците, че недоверието в способността на днешното управление да проведе почтени и честни избори, изисква организирана гражданска съпротива. Предстои следваща работна среща, на която да се съгласуват още механизми за възпрепятстване на нарушенията и изкривяването на резултатите на предстоящите парламентарни избори.