19min.bg

Троева ще търси правата си в съда

  Уволнената доктор Тинка Троева, която беше директор на Фонда за лечение на деца, ще търси правата си по съдебен път, съобщи самата тя пред БНТ. Троева е категорична, че случаят, за който е наказана с уволнение - изпращането на бебе в Германия за чернодробна трансплантация, е решен според правилата и отхвърли обвиненията за лични връзки с германската клиника.


"Не очаквах министерството и лично министърът на здравеопазването да стигне до тук, така че съм си потърсила адвокат и ще правя изявление само с негово съгласие. И след като обсъдя с него това, което казвам. Разбира се, че ще се защитавам, досега съм живяла почтен живот. Това, което каза министърът, мога да го оборя", каза д-р Троева.


Многократно имах поводи да не бъда доволен от работата на фонда, но последният случай преля чашата на моето търпение, коментира самият министър, пак пред БНТ. "Нещо, което постави дори мен в много деликатна ситуация. Става дума за едно малко детенце, много болно, което е в Германия и трябва да бъде трансплантирано, а майката да бъде донор. На мен ми се поднася цялото досие със съответния формуляр S2 да подпиша 120 000 евро, при положение, че не са изпълнени законовите изисквания тук. Най-вече две - че това дете първо трябва да е консултирано в наш трансплантационен център и този център да го регистрира в регистъра на Агенцията по трансплантация. Нито едното, нито другото е направено", заяви проф. Николай Петров.


"Преимуществено детски чернодробни трансплантации се правят в университетска болница "Лозенец". Резултатите са абсолютно съпоставими с тези на европейски клиники", коментира министърът. Все пак детето ще бъде оперирано в Германия.