19min.bg

Тук ли се крият извънземните? Джеймс Уеб на НАСА откри планета "свръхземя" на 48 светлинни години от нас

Откакто хората гледат към звездите, ние сме очаровани от търсенето на живот извън Земята. Но това търсене скоро може да приключи, тъй като учените откриха планета, която може да се окаже "най-добрият шанс" за намиране на извънземен живот в космоса.

Международен екип от учени използва наблюденията на космическия телескоп "Джеймс Уеб" (JWST) на НАСА, за да анализира атмосферата на екзопланета, наречена LHS 1140 b, предаде DailyMail

Наблюденията им потвърждават, че близката планета може да има океан от течна вода и дори богата на азот атмосфера - също като Земята. Водещият автор Чарлз Кадийо от Университета в Монреал заяви: "От всички известни понастоящем екзопланети с умерен климат, LHS 1140 b може да бъде най-добрият ни шанс един ден косвено да потвърдим наличието на течна вода на повърхността на чужд свят извън нашата Слънчева система.


Макар да не знаем как точно би изглеждал извънземният живот, учените са почти сигурни, че той ще се нуждае от течна вода, за да оцелее.

Екзопланетата LHS 1140 b се намира на 48 светлинни години от Земята в съзвездието Cetus, Кит.

Това я прави най-близката ни съседна планета, която съществува в "зоната на Златките очи" на своята звезда - областта, в която водата може да съществува като течност.

Тази екзопланета е около шест пъти по-малка от масата на Земята и обикаля около малка червена звезда джудже с размер около една пета от този на нашето Слънце, на достатъчно хладно разстояние, за да може потенциално да се образува вода.

Неотдавнашен анализ показа, че екзопланетата е значително по-маломощна, отколкото би трябвало да бъде обект с нейния размер.


Това оставя пред изследователите две възможности: или LHS 1140 b е "мини-Нептун", съставен предимно от завихрен газ, или е "мегаземя", покрита с течна или замръзнала вода.


 За да установят кой е случаят, изследователите комбинират данни от JWST и други космически телескопи като "Хъбъл" и "Спицър", за да направят първия "спектроскопски" анализ на LHS 1140 b.

Тъй като някои молекули блокират различни дължини на вълните на светлината, чрез измерване на честотите на светлината, преминаваща покрай планетата, можем да научим какви химикали може да има.

Техният анализ показва, че е много по-вероятно LHS 1140 b да е "воден свят" или "снежна топка" със скалисто ядро, отколкото газообразен мини-Нептун.

Още по-вълнуващо е, че първоначалният анализ показва, че екзопланетата може дори да има плътна атмосфера като тази на Земята.

Това би ѝ дало много по-голяма способност да задържа топлината от звездата си и би увеличило вероятността да има стабилен климат - все важни фактори за съществуването на живот.