19min.bg

Турската инфлация излиза извън контрол, скок от 70%

Потребителските цени в Турция са се повишили с 69,97% през април в сравнение със същия месец на миналата година, сочат официалните данни, публикувани в четвъртък. Инфлацията се повиши на фона на растящите цени на енергията в контекста на конфликта между Русия и Украйна и поради срива на лирата в края на миналата година.


 


Цифрата, публикувана от Турския статистически институт, надхвърля прогнозата на централната банка от 68% и представлява най-рязкото увеличение от две десетилетия насам. На месечна база потребителските цени се повишиха със 7,25%. Цените на хранителните продукти са се увеличили с 89% от миналата година, а транспортните разходи - със 105,86%. Според данните годишната базисна инфлация е 52,37%.


 


 


Правителството се надява, че нарастващите разходи за живот, които се дължат на повишените цени на суровините, свързани с конфликта в Украйна, ще започнат да намаляват след май.


 


 


Турция внася 93% от петрола и 99% от природния газ, които потребява. Санкциите, наложени на руския енергиен сектор заради конфликта в Украйна, и други геополитически фактори доведоха до ръст на цените на петрола и газа в световен мащаб.


 


 


Турската лира изгуби 44% от стойността си спрямо щатския долар миналата година, след като централната банка на Турция намали лихвените проценти с цял процентен пункт през ноември - третото намаление от септември насам - и сигнализира, че ще ги намали отново през декември в опит да ограничи нарастващата инфлация.