19min.bg

Турската полиция арестува 167 души заради атентата пред американското посолството

Турската полиция е предприела широкомащабна операция за задържане на членове на лявокестремистката организация, която пое отговорност за бомбения атентат пред американското посолство в Анкара на 1 февруари, предаде АФП, като се позовава на Анадолската агенция.


Заповеди за арест са издадени срещу 167 души в цяла Турция, заподозрени в принадлежност към Революционната партия и фронт за народно освобождение.


Сред окръзите, в които се осъществява операцията, са Анкара, Истанбул, Измир, Бурса, Адана, Чанаккале, Коджаели, Анталия и други.


В Анкара полицията извършва обиски на няколко места, включително в централата на Конфедерацията на синдикатите на държавните служители. Издадена е заповед за арест на отговорен представител на конфедерацията - Акман Шимшек.


В столицата се издирват 33-ма души, включително преподавател от Близкоизточния технически университет.


В Истанбул са задържани 56 души.


При нападението срещу посолството на САЩ в Анкара на 1 февруари загинаха двама души - атентаторът камикадзе и един охранител.


Тежко ранена беше турска журналистка.


Атентаторът се взриви в пропускателния пункт на страничен вход на посолството, но експлозията не засегна самата сграда.


Ден по-късно, след приключването на техническата експертиза на мястото на взрива, турските власти съобщиха, че атентаторът е носел 6 кг тротил и ръчна граната.