19min.bg

Турската православна църква иска Зеленский да бъде подведен под отговорност

Турската независима православна църква нарече престъпление срещу териториалната цялост на Турция и "опит за метеж" срещу нейния конституционен строй обръщението на президента на Украйна Владимир Зеленский към Константинополския патриарх Вартоломей като "вселенски". Тя призова Фенер, както се нарича Константинополската патриаршия, и външните сили, които я подкрепят, да бъдат подведени под отговорност, се казва в изявление на църквата, цитирано от ТАСС. По-рано беше съобщено, че в телефонен разговор с Константинополския патриарх Вартоломей на 21 август Зеленски го е нарекъл „вселенски патриарх“.

Президентът на Украйна написа в социалната мрежа X (бивша Twitter), че е обсъдил с патриарх Вартоломей приетия от Върховната Рада закон за забрана на каноничната Украинска православна църква, благодарил е за подкрепата за Киев и е оценил положително сътрудничеството с Фенер.

„На 21 август украинският президент Владимир Зеленский отново нарече Вартоломей, протойерей на Константинополската гръцка църква, "вселенски патриарх" и обяви пред световната общност, че сътрудничеството между тях продължава. Тази стъпка е метеж срещу конституционния строй на Турската република, престъпление, извършено на международната арена против нейната териториална цялост. Фенер, който се опитва да провъзгласи своята независимост на наша територия, и неговите вътрешни и външни поддръжници трябва незабавно да бъдат привлечени към отговорност“, каза говорителят на Турската православна църква Селчук Еренерол.

Турската православна църква, създадена през 1921 г., е официално регистрирана като религиозна структура в Турция, въпреки че не е призната за канонична от други поместни православни църкви.

Вартоломей многократно е бил обект на критики в Турция заради участието си в международни събития със статута на вселенски патриарх, който не е признат от Анкара. През юни той участва в конференция за Украйна в Бюргенщок, Швейцария, говори на нея и подписва заключителната декларация като вселенски патриарх. Впоследствие турското външно министерство опроверга съобщенията, че Константинополският патриарх е участвал като лице с държавен статут, и Анкара поиска обяснение от организаторите заради наличието на неговия подпис върху заключителната декларация.

Турските власти заявяват, че позицията им по отношение на статута на Константинополския патриарх остава непроменена въз основа на Лозанския мирен договор от 1923 г., който го признава за глава на гръцката православна общност в Турция.