19min.bg

Турските власти блокираха Instagram заради "цензурата му" във връзка с убийството на лидера на Хамас

Турските власти блокираха Instagram, след като официални лица в Анкара обвиниха платформата в "цензура" в продължаващия конфликт в Близкия изток.

Според турския орган за информационни и комуникационни технологии (BTK) достъпът до платформата на социалната медия е бил блокиран в петък. Не е посочена официална причина за този ход, нито индикации за това колко дълго ще продължи забраната.

По-рано тази седмица ръководителят на комуникациите в страната Фахреттин Алтун упрекна мрежата, собственост на Meta, за реакцията ѝ на убийството на Исмаил Хания, политическия лидер на Хамас. Хания беше убит при бомбен атентат в Техеран в сряда, като Хамас и Иран обвиниха Израел, че е организирал нападението. Западен Йерусалим нито отрича, нито потвърждава участието си, но многократно се е заричал да унищожи ислямистките "терористи", които заплашват еврейската държава.

Алтун "остро осъди" Инстаграм, заявявайки, че той е "попречил на хората да публикуват съболезнования по повод мъченическата смърт на Хания, без да посочи никаква причина".


"Това е много ясен и очевиден опит за цензура", твърди той и обещава, че Анкара "ще продължи да защитава свободата на изразяване срещу тези платформи, които многократно са показвали, че служат на глобалната система на експлоатация и несправедливост".

Към февруари 2024 г. броят на потребителите на Instagram в Турция - страна с население от 83 милиона души - възлиза на около 58 милиона, според Statista. Едно лице може да създаде няколко профила в платформата.

В миналото Турция няколко пъти е забранявала временно различни социални мрежи. През 2014 г. властите на страната блокираха Twitter и YouTube съответно за две седмици и два месеца, след като изтекоха видеоклипове, за които се твърдеше, че показват корупция по високите етажи на властта.

Уикипедия също беше блокирана от Турция през 2017 г. и 2020 г. заради статия, в която страната беше описана като държавен спонсор на няколко терористични групи. През 2019 г. Конституционният съд на страната постанови, че този ход нарушава правата на човека, и нареди забраната да бъде отменена.


 Пламен Валентинов