19min.bg

Турция е отправила официално искане да се присъедини към БРИКС

Турция е отправила официално искане да се присъедини към групата държави с бързоразвиващи се пазарни икономики БРИКС, предаде Блумбърг.

Югоизточната ни съседка цели да засили влиянието си на глобално равнище и да установи нови отношения отвъд традиционните си съюзници на Запад, твърдят хора, запознати с въпроса. Желали да запазят анонимност източници твърдят, че възгледа на администрацията на президента Реджеп Ердоган е, че геополитическият център се измества от развитите икономики.

Турция е подала молба за присъединяване към БРИКС преди няколко месеца заради недоволството си от липсата на напредък за присъединяване към ЕС. Външното министерство в Анкара и президенството не коментират въпроса.

БРИКС (BRICS) е абревиетура от първите букви на латински на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. В началото на годината част от групата станаха Иран, Обединените арабски емирства, Етиопия и Египет.

Саудитска Арабия също беше поканена, но кралството все още не се е присъединила. Ново разширяване може да се обсъди по време на срещата на върха в Казан, Русия между 22 и 24 октомври. Очаква се интерес за присъединяване да проявят и Малайзия, Тайланд и Азербайджан.