19min.bg

Турция и Сирия са на прага на война

Правителството на Турция заявява, че „агресивните действия” на сирийската армия срещу турската територия са се превърнали в сериозна заплаха за националната сигурност на страната и иска одобрението на парламента за разполагането на турски войски на сирийска територия. Това се посочва в меморандум, внесен в турския парламент, предава Ройтерс. Турция не иска война със Сирия, но ще защити своите граници, обяви в "Twitter" Ибрахим Калън, водещ съветник на премиера Реджеп Ердоган. Калън е посочил, че политическите и дипломатическите инициативи ще продължат. Не закъсня и реакцията на външното ни министерство по повод поредната сирийска атака срещу турска територия. Днес говорителят на МВнР заяви:



България подкрепи късно снощи в Северноатлантическия съвет на НАТО декларацията относно развитията по турско-сирийската граница.


Още веднъж изразяваме нашите искрени съболезнования към близките на жертвите и ранените, сред които има и деца.


Действията на сирийската страна представляват грубо нарушение на международното право и реална заплаха срещу съседен на България съюзник в НАТО.


В духа на съюзническата солидарност подкрепяме турските искания за незабавно прекратяване на подобни действия и призоваваме сирийския режим да се въздържа от по-нататъшни безогледни нарушения на международното право.



В съответствие със съюзническите си задължения България ще продължи да следи отблизо развитието на ситуацията по границата на Турция със Сирия и да предприема необходимите мерки, произтичащи от тях, посочва се още в декларацията на МВнР.


Припомняме, че рано тази сутрин Турция отвърна на огъня от страна на Сирия. Това е първият военен отговор на Анкара на продължаващия 18-и месец граждански конфликт в размирната й съседка. BBC съобщава за убити войници от сирийската армия.


И в момента турска артилерия обстрелва позиции на сирийската армия на границата между двете страни. Повод за ескалиращия конфликт е смъртта на петимата цивилни в турско село, които загинаха от сирийски снаряд в сряда.