19min.bg

Турция издаде заповед за арест на футболиста Хакан Шюкюр

Турция е издала заповед за ареста на един от най-уважаваните й футболисти, бившият нападател на "Интер“ и "Галатасарай“ - Хакан Шюкюр.


Разпоредена е и конфискация на активите му, като част от разследването на проваления опит за военен преврат миналия месец, предава Ройтерс, цитирана от "Фокус".


Прокурорите обвиняват Шюкюр в „принадлежност към въоръжена терористична групировка“ – препратка към организацията на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, който Анкара обвинява в организирането на преврата.


Гюлен отхвърля тези обвинения. Бащата на играча Сермет Шюкюр беше задържан в петък в северозападната провинция Сакария, съобщи Дир.бг.


През 2011 г. Шюкюр беше избран за депутат от партията на президента Реджеп Тайип Ердоган, но я напусна през 2013 г., след началото на корупционно разследване срещу Ердоган и неговия кръг, като се присъедини към движението на Гюлен.


Хакан Шюкюр живее в САЩ откакто бяха повдигнати обвинения за обида срещу Ердоган. Делото все още не е приключило. Той отрича връзка между делото и пренасянето му в САЩ.


Шюкюр, чиято футболна кариера продължи от 1987 г. до 2007 г., е най-резултатният играч в историята на турския национален отбор, с 51 гола в 112 мача. Той също така държи рекорда за най-много отбелязани попадения в турската футболна лига.