19min.bg

Туск идва на БГ границата

В началото на месец април председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще посети България и ще се запознае със ситуацията в региона и с охраната на външните граници на ЕС, съобщава БНР.


Президентът Румен Радев се е обадил по телефона и е запознал Туск с подготовката на страната ни за провеждането на предсрочните парламентарни избори и с възникналото напрежение в двустранните отношения с Турция, поради намесата в изборния процес и вътрешните работи на страната ни.


Обсъден е и случаят с повдигнатите обвинения от страна на турски съд към български гранични полицаи по повод инцидент, възникнал при нарушение на външните граници на ЕС през 2008 г. Държавният глава изразил категоричната позиция на България в защита на граничните полицаи и очакването си за солидарност от страна на ЕС.


 Доналд Туск изрази пред Румен Радев подкрепата си за изпратеното от българския държавен глава писмо, в което призовава да бъде приет общ оперативен план за действие на ЕС при рязко увеличаване на миграционния натиск, както и за допълнително финансово подпомагане за охраната на границите на България.