19min.bg

Тв рекламите вече ще са по-тихи

Оглушителните тв реклами, които карат зрителите спешно да сменят канала, за да спрат кресливите клипове по време на сериала, утихват, предаде Дартснюз.


Рекламодатели, тв оператори и комуникационни агенции подписват споразумение за намаляване на звука им под патронажа на Съвета за електронни медии. СЕМ е домакин на срещата, на която параф под документа слагат представители на Асоциациите на българските радио и телевизионни оператори, на рекламодателите и агенциите.

Именно СЕМ още през август миналата година настоя тв рекламите да бъдат с намален и поставен в нормални граници звук. Шефът на регулатора Георги Лозанов предложи тогава на депутатите от медийната комисия да включат текста в готвения законопроект за защита на потребителите.

“В нашето законодателство не е уреден този въпрос. Оставен е като технически параметър на свободния избор на операторите. Има оплаквания от по-възрастните зрители, че това е стресиращо, пречи на нормалната комуникация, кара те да превключиш канала. Този въпрос трябва да бъде регулиран. Такава регулация имаше и в други държави – в Германия, където имаше голям дебат, и в Америка имаше дебат. Да нямаш усещането, че има някаква агресия – шумова, при рекламите по отношение на теб, когато гледаш телевизия”, мотивира се тогава Георги Лозанов.

Проект за изменение в Закона за защита на потребителите бе внесен в парламента с цел децибелите на рекламните блокове да намалеят. По подобна директива се работи и в Европарламента.

През декември 2012 г. в САЩ бе приета нова регулация, която забрани в рекламните паузи силата на звука да е по-голяма, отколкото в останалата част от програмата.