19min.bg

Убиецът на Милен Цветков и Явор Бахаров се събраха в дело срещу наредбата за наркотиците

Убиецът на Милен Цветков - Кристиан Николов, се включи в делото във Върховния административен съд (ВАС) за отмяна на наредбата, по която се установява употребата на алкохол и наркотици.
Той се присъедини към актьора Явор Бахаров, който миналата година поиска от ВАС да отмени осем текста от наредбата. Николов и Бахаров са подсъдими за шофиране след употреба на алкохол и наркотици. Актьорът дори беше осъден на първа инстанция на една година затвор, докато Кристиан Николов може да получи и най-тежкото наказание, ако се докаже, че умишлено е причинил смъртта на Милен Цветков. Защото се е качил дрогиран зад волана.
Именно процесът за смъртта на журналиста обуславя и правния интерес на Николов да оспорва наредбата, но за разлика от Бахаров, той иска тя да бъде отменена изцяло.
Основните аргументи в жалбите и на двамата са свързани с противоречивата съдебна практика, свързана с употребата на наркотици при шофиране и специално за влиянието им върху шофьора. За разлика от границата от 1,2 промила алкохол, под която шофьорите не носят наказателна отговорност, за употребата на наркотици в Наказателния кодекс (НК) няма въведен минимум, а освен това липсва и надлежен ред за установяването и влиянието им. Това води и до различната съдебна практика, при която едни съдии приемат, че за доказването на употребата на наркотици няма предвиден ред и ограничения, но пък други препращат към наредбата. Тя предвижда само, че на шофьорите се прави тест на пътя и ако той е положителен, следва медицинско изследване.
И Николов, и Бахаров изтъкват пред съда, че нито една от лабораториите, извършващи изследвания за алкохол и наркотици, не притежава акредитация за тази дейност.
В същото време стана ясно, че убиецът на журналиста е седнал зад волана под въздействието на 3 вида дрога, установи съдебна експертиза.