19min.bg

Учени обясняват защо акулите "нападат най-много в американски води"

САЩ се превърнаха в световна столица на нападенията от акули след поредица от ужасяващи ухапвания във Флорида, Тексас, Ню Йорк и Калифорния.

Въпреки репутацията на Австралия като гореща точка, повече от половината от 69-те потвърдени ухапвания от акули в света през миналата година са се случили край САЩ.

Тези данни, както и повишеното медийно внимание към нападенията в Америка, накараха мнозина да се запитат дали акулите по амеркинаските брегове не стават все по-агресивни по някакъв начин.


Бившият президент Доналд Тръмп изказа идеята, че увеличаването на броя на лодките, задвижвани с батерии, води до нападения на хора от акули. Други експерти изказват теорията, че глобалното затопляне и повишаването на морското равнище може да променят поведението на хищниците.

Експерти обаче заявиха пред DailyMail.com, че според тях това е смесица от излишък на риба, мигрираща към бреговете, и условията на околната среда, докато други експерти твърдят, че причината е в усилията на Америка да почисти океана.


 През уикенда на 4 юли 14-годишно момче е нападнато по време на обучение на спасители във Флорида. Когато Демпси Манхарт се гмурнал във водата, той се приземил върху акула, която захапала крака му, преди да отплува.

Тийнейджърът е откаран в болница, където се нуждае от 17 шева, за да запечата раната.


 Много експерти смятат, че усилията на САЩ за опазване на околната среда, насочени към намаляване на замърсяването на океаните, са променили ловното поведение на акулите, като са ги доближили до вода в близост до сушата, която някога е била нежизнеспособна поради замърсяването ѝ.

В някои щати, като Ню Йорк, усилията за опазване на околната среда, насочени към почистване на реките, които се вливат в океана, са намалили количеството замърсена и мръсна вода, която достига до морето, което е довело до възстановяване на морския живот.

Виждането на акули в нашата местна екосистема е изключително важно и е знак, че околната среда около нас е здрава - заяви Крис Папаро, експерт по акулите в университета "Стоуни Брук" в Лонг Айлънд, в поредица от видеоклипове в Twitter.


 Но професорите Оливър Шипли и Майкъл Фриск от Училището по морски и атмосферни науки в Стоуни Брук заявиха пред DailyMail.com, че не могат да кажат категорично, че има една конкретна причина акулите да плуват толкова близо до брега.

Това не е ясен сценарий за причина и следствие - казва Шипли.

"Това е нещо изключително сложно и трябва да бъдем много внимателни, за да приписваме на отделни неща, като например замърсяването, причините, поради които можем да видим повече определени животни в определени райони, отколкото преди.

Шипли каза: "Не мисля, че броят на инцидентите е по-голям в САЩ, защото това е свързано с по-агресивните акули тук в сравнение с други места, а мисля, че има други демографски фактори, които могат да играят роля.