19min.media

Учени откриха най-старата очна линия от руините на праисторически град в Турция

В руините на праисторически град е открита най-старата досега очна линия, която показва, че хората са използвали грим преди повече от 8000 години. Стикът за очи - вид очна линия, която се използва и днес - е открит в Йешилова Хьоюк, древно селище в Западна Турция.

Тя е изработена от зелен змийски камък и - забележително - все още има следи от черна боя по върха си от времето, когато е била използвана за последен път.


Водещият археолог Зафер Дерин заяви: „В продължение на векове очната линия е била ползвана от хора от всички полове, статуси и социално-икономически нива. Тя е била използван в различни части на света, а именно Египет, Леванта, Сирия, Иран и Анадола.


„Използва се от древни времена до наши дни, а в много региони се използва и днес. „Пръчицата, намерена в Yeşilova Höyük, е най-старият известен пример, намиран някога.

'Това може да показва колко много първите егейски жени, живеещи в Yeşilova, са държали на красотата си'. Артефактът е открит в неолитен пласт, датиращ отпреди около 8200 години.

Районът Yeşilova Höyük е древен обект в съвременния турски град Измир. Археолозите смятат, че районът е бил непрекъснато обитаван между 6500 г. пр.н.е. и около 4000 г. пр.н.е.



Мария Пенчева