19min.bg

Учени пресъздадоха парфюма на Юлий Цезар по рецепта отпреди 2000 години, в която е използвана "гладиаторска пот"

Парфюмът на Юлий Цезар е пресъздаден повече от 2000 години след смъртта му.Смята се, че римският диктатор, управлявал от 46 до 44 г. пр.н.е., е носил специфичен аромат, наречен "Телинум", който е бил направен от смес от цветя, плодове, масла и дори "гладиаторска пот".

Въпреки че египтяните се смятат за изобретатели на парфюма за ритуални и медицински цели, римляните го усъвършенстват.Преди да се опитат сами да пресъздадат парфюма и аромата на Цезар, учените преглеждат историческите сведения за него.


Екипът стига до заключението, че парфюмът му вероятно е съдържал смесица от мента, роза, лимон, бергамот, лавандула, жасмин, водна лилия, виолетка, кедър и кехлибар. Последната съставка, или поне така гласи легендата, е добавяне на потта на гладиаторите.

Потта на мъжете се считала за висока чест, тъй като съдържала тяхната кръв, ексфолирана кожа, мръсотия и зехтин, които били намазани по телата им, преди да излязат на арената, за да се бият до смърт.

Изследователският екип на Асоциацията за култура и туризъм на ароматите (SCTA) пресъздаде потта с помощта на пачул , вид течащо растение, което е популярно сред хората, грижещи се за здравето си.


Пачулито има земен, дървесен и мускусен аромат, известен с опияняващо богатия си букет, който според екипа наподобява миризмата на гладиатори. Завършените аромати ще се продават в Турция, Франция и Италия от октомври, но цената им все още не е разкрита.

Как е ухаел Цезар, какво е имало в парфюма му, откъде е получавал парфюма си или кой го е правил за него, винаги е било въпрос на голямо любопитство - споделя екипът в изявление.

'Според информацията, предоставена както от древните писатели, така и от произведенията на негови близки приятели, съдържанието на парфюмите му е до голяма степен определено'.


Цезар се назначава за диктатор на Римската република, когато е на 54 години, и използва властта си, за да разшири властта на Рим, като нахлува във Великобритания и поставя Клеопатра за кралица на Египет, след като побеждава армията на Птолемей в битката при Нил.

Управлението му продължава само две години, преди да бъде убит през 44 г. пр.н.е. от политически съперници, сред които е и Марк Юний Брут.

От SCTA заявиха, че са се позовали на писмени трудове, за да потвърдят какви аромати са използвани в парфюма на Цезар, и са разгледали "както древни писатели, така и трудове на негови близки приятели".