19min.bg

Учените откриха нова депресираща причина, заради която хората изневеряват на партньорите си

Без значение колко много обичате и се грижите за партньора си, това невинаги ще го предпази от изневяра. Това сочи ново проучване, според което нито обсипването с комплименти, нито редовният секс са достатъчни, предаде DailyMail.

Изследователи от Калифорнийския държавен университет установиха, че основните причини, поради които хората изневеряват, са обусловени от индивидуални тенденции, като собствената им ангажираност към връзката и праг на изкушение, с минимално влияние от страна на партньора.


Резултатите са в противоречие с теорията им, че хората са по-склонни да изневеряват, ако във връзката им липсва страст или интимност. Участниците отговориха на въпроси за това дали партньорът им е страстен, дали смятат, че партньорът им изневерява, и за собствената си ангажираност във връзката.

Изследователите са анкетирали 1912 души, които са женени или живеят с партньора си, и са им задали въпроси като: "През времето, когато вие и [вашият партньор] имате/ сте имали сексуална връзка, имал ли е/ имал ли е [вашият партньор] други сексуални партньори?", "Колко сте близки с партньора си?" и "Колко отдаден сте на връзката си?".


"Решението да изневериш е единствено индивидуално качество, при което вината не трябва да бъде насочвана към партньора, тъй като правенето на повече секс и развиването на по-дълбока връзка с партньора не служат като възпиращ фактор за изневяра", се казва в проучването.

Резултатите означават, че макар двойките да са били убедени, че привързаността или липсата на такава е основната причина партньорът да изневерява, в действителност нещата опират до това доколко партньорът ви наистина е бил загрижен за вас на първо място. Ако обичате един човек и му давате всичко, което иска, това няма да го предпази от изневяра. Решението да останеш верен е чисто лично решение и във всеки един момент човек може да заяви, че не желае повече да бъде във връзката, за да избегне изневярата на партньора си", казват авторите на изследването пред Psypost.


Тези констатации са в противоречие с проучване от 2020 г., според което липсата на любов и интимност във връзката е свързана с по-дълги афери и по-публични срещи с партньора, с когото е изневерила.

Според изследователи от Харвардския университет предишни проучвания също така показват, че това дали партньорът ви изневерява може да се сведе до това колко добре изглежда.