19min.bg

Учените установиха точното време, в което жените, които искат бебе, трябва да си лягат

Според проучване жените, които се надяват да забременеят, трябва да си лягат не по-късно от 22,45 ч.

Изследователите са проследили 4000 жени в детеродна възраст в продължение на пет години, за да установят как времето за лягане влияе на шансовете им за зачеване.

Резултатите показват, че при тези, които редовно си лягат след 22,45 ч., вероятността да имат проблеми с плодовитостта е с 22% по-голяма.


Известно е, че достатъчният сън е важен за запазване на плодовитостта, но проучването показва, че не само количеството сън е от значение - избягването на късните нощи също е от решаващо значение.

До 15 % от двойките в Обединеното кралство имат проблеми със зачеването, което се определя като невъзможност за забременяване след 12 или повече месеца редовен секс без предпазни средства, предаде dailymail.co.uk.


Учените от Втора болница „Сянгя“ в Хунан, Китай, са изследвали жените между 2015 и 2020 г., за да видят как режимът на сън влияе върху броя на бременностите сред тези, които активно се опитват да създадат семейство. Те изключили други фактори, които биха могли да намалят шансовете за зачеване, като затлъстяване, тютюнопушене и висока консумация на алкохол.


Изследователите смятат, че по-късният час за лягане нарушава вътрешния часовник на организма и предизвиква хормонална верижна реакция, която намалява вероятността сперматозоидите да оплодят яйцеклетката на жената.

Екипът заяви: „Размножаването се контролира по сложен начин от хормонални механизми. Всяко нарушение на тези механизми може да доведе до безплодие.„Бързият темп на съвременното общество доведе до значителни промени в начина на живот на хората... все повече хора се стремят да отлагат лягането си.

Тези резултати са ценна информация за жените в детеродна възраст.