19min.bg

Училището е свято място, не е просто символ на знание: Президентът

Държавният глава Румен Радев присъства на тържеството за първия учебен ден в 43-то основно училище "Христо Смирненски" в София, което отбелязва 115 години.


"За нас българите училището не е просто символ на знание, то е онова свято място, където децата ни не само получават подготовка по природоматематически науки, история, литература, изобразително изкуство и музика - тук децата се превръщат в осъзнати личности. Затова отговорността е толкова голяма за нашите учители. От училището зависи дали децата ни ще бъдат завладени от стремежа към новото, към непрекъснато самоусъвършенстване в живота, дали ще се изградят като достойни граждани на Родината, готови да посрещнат нови предизвикателства и да градят достойното ни бъдеще като нация", коментира държавният глава.


Президентът каза още, че изборът му да присъства на тържественото откриване на учебната година в това училище е заради усилията да се пази паметта на патрона на училището Христо Смирненски:


"И особено искам да ви поздравя за спасяването и възстановяването на барелефа на вашият патрон - поетът Христо Смирненски, с което давате невероятен пример за родолюбие и гражданска отговорност на нашите деца".