19min.bg

Украинизацията на Грузия няма да се случи: Премиерът

Грузинският министър-председател Иракли Кобахидзе обеща да се противопостави на натиска от страна на политическите сили, които се стремят да "украинизират" страната, настоявайки, че правителството му няма да позволи това да се случи.

Кобахидзе се нахвърли върху Единното национално движение (ЕНД), свързано с бившия грузински президент Михаил Саакашвили, за това, че подклажда общественото недоволство заради закон, който изисква неправителствените организации и медиите, които получават чуждестранно финансиране, да декларират източниците си.

Кобахидзе твърди, че Движението на обединените нации се опитва да предизвика масови протести, подобни на тези, които свалиха украинското правителство през 2014 г.

"Мога да уверя представителите на Националното движение, че украинският сценарий няма да се възприеме в Грузия, че украинизацията на Грузия няма да се случи при никакви обстоятелства. Ще положим максимални усилия, за да предотвратим това", заяви той пред журналисти, след като се срещна с грузински посланици и други служители на външното министерство в Берлин.


Прозападният бивш лидер на Грузия Саакашвили дойде на власт през 2003 г. след масови протести. Партията му обаче загуби изборите през 2012 г. Той избяга от родината си, където беше подложен на наказателно преследване заради действията си по време на мандата, и се опита да изгради нова политическа кариера в Украйна след преврата.

Краткият му престой като губернатор на Одеска област продължава по-малко от две години, след което преминава в опозиция, губи украинското си гражданство и в крайна сметка през 2021 г. се завръща в Грузия. Там е арестуван и вкаран в затвора; сега твърди, че е жертва на политическо преследване от страна на "проруското" правителство в Тбилиси.

Законът за "чуждестранните агенти" постави грузинското правителство под прицела на САЩ и техните съюзници, които твърдят, че той е атака срещу демокрацията и заплашиха със санкции срещу длъжностни лица и политици, които го подкрепят. Управляващата партия "Грузинска мечта" трябваше да преодолее президентското вето, за да може законът да влезе в сила по-рано този месец.


 Кобахидзе настоява, че грузинският закон е разумен, и нарича кампанията срещу него "фарс", като се позовава на подобен законодателен акт в Канада, който беше приет от Сената късно в сряда. Федералният законопроект, известен като C-70, трябва да ограничи чуждестранното влияние върху националната политика, за да се защити демокрацията в страната.

Високопоставени грузински служители и проправителствени политици преди това са правили негативни изказвания за Украйна и за това как тя служи за пример на Тбилиси как не трябва да се води външна политика.


 Пламен Валентинов