19min.bg

Украинският външен министър Кулеба подаде оставка

Зеленский обяви персонални промени в правителството. Една трета от постовете вече са вакантни

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба подаде оставка. Това съобщи председателят на Върховната Рада Руслан Стефанчук, предаде ТАСС.

„Във Върховната Рада на Украйна постъпи заявление за оставка от министъра на външните работи на Украйна Д. И. Кулеба. Заявлението ще бъде разгледано на едно от следващите пленарни заседания“, съобщи Стефанчук във Фейсбуk. Стефанчук публикува и фотокопие от изявлението на Кулеба, в което той подава оставка, но не уточнява причините за решението си. Документът е с днешна дата 4 септември.

По-рано депутатът от Върховната Рада Алексей Гончаренко съобщи, че Кулеба може да бъде заменен от първия зам.-министър на външните работи Андрей Сибига, който преди това е работил в кабинета на Зеленски, или от настоящия заместник-началник на кабинета на държавния глава Николай Точицки. Депутатът Ярослав Железняк също информира, че искат да сменят Кулеба „с някой от кабинета на президента“.

Стефанчук каза, че потенциалната оставка на Кулеба ще бъде "разгледана на някое от предстоящите пленарни заседания", но не посочи дата.

Интересното е, че през 2023 година Кулеба даде две възможности, при които би напуснал поста си.

„Казах в самото начало, че ще напусна при две обстоятелства: първото е, ако президентът ме помоли да го направя. Второто е, ако вляза в някакво фундаментално противоречие с външната политика и не смятам за възможно да работя с това“, заяви външният министър, който е един от основните политически играчи в Украйна.

"Украинска правда" съобщи на 3 септември, позовавайки се на неназовани източници, че Кулеба ще бъде уволнен и че неговият заместник все още се обмисля. Най-вероятният кандидат за поста ще бъде заместник-министърът на външните работи Андрий Сибиха, казаха източниците.

Новината следва оставките на редица други високопоставени министри - Александър Камишин, министърът на правосъдието Денис Малюска, министърът на екологията Руслан Стрилец, вицепремиерът по европейската и евроатлантическата интеграция Олга Стефанишина и Вицепремиерът и министър на реинтеграцията Ирина Верещук.

Виталий Ковал, ръководител на Фонда за държавна собственост на Украйна (SPFU), също подаде оставката си девет месеца след като беше на поста.

ричините за оставките не бяха посочени. Новината дойде след месеци на информация за възможна смяна на няколко украински министри.

Дейвид Арахамия, ръководителят на партията Слуга на народа на президента Владимир Зеленский в парламента, каза на 3 септември, че преустройството ще засегне повече от половината от персонала на правителството.

"Утре е денят на уволненията, а вдругиден е денят на назначенията", добави той.

Вчера, 3 септември, оставки подадоха министърът на правосъдието Денис Малюска, министърът на стратегическите индустрии Александър Камишин, министърът на опазването на околната среда и природните ресурси Руслан Стрелец, вицепремиерът по европейската и евроатлантическата интеграция Олга Стефанишина и вицепремиерът по въпросите на реинтеграцията на неконтролираните територии на Украйна Ирина Верещук. Освен това Зеленски уволни Ростислав Шурма от поста заместник-началник на кабинета си.