19min.bg

Украйна иска помощ от САЩ, за да запази част от Курска област: WaPo

Киев иска САЩ да разрешат използването на ракети с голям обсег ATACMS в подкрепа на трансграничното си нахлуване в руската Курска област, съобщи вестник Washington Post, като се позова на високопоставен служител. Съобщава се, че подобно одобрение би могло да даде на Украйна по-силна позиция в преговорите с Москва.

Украинските сили предприеха трансграничната атака - най-мащабната от началото на конфликта - в района на Курска област Суджа във вторник. По оценки на руските военни в атаката са участвали до 1000 украински войници и десетки тежки танкове и бронетранспортьори, доставени от Запада.

Руският президент Владимир Путин определи нахлуването като "широкомащабна провокация", като добави, че украинските военни нанасят "безразборни удари" по цивилни граждани, жилищни сгради и линейки. САЩ, основният поддръжник на Киев, настояха, че нападението на Украйна не е ескалация и че страната "предприема действия, за да се защити".


Въпреки че според съобщенията украинските сили са постигнали известни успехи в района, където се намира ключова газоизмервателна станция, която Русия използва за пренос на енергия към ЕС, Москва заяви, че настъплението на Киев е спряно и оцени украинските загуби на повече от 400 войници и десетки бронирани машини.

Тъй като боевете в региона продължават, помощник на Владимир Зеленски заяви пред "Вашингтон пост" при условие за анонимност, че украински официални лица са поискали от САЩ разрешение за нанасяне на удари с помощта на АТСС - които имат обсег до 300 км - по руски летища. Вестникът отбеляза, че това решение "може да позволи на Киев да задържи част от Курска (област) за известно време".

"Това ще им даде лостовете, от които се нуждаят за преговорите с Русия - именно за това става въпрос", добави съветникът, като повтори по-ранно изявление на Михаил Подоляк, друг високопоставен съветник на Зеленски.


Пламен Валентинов