19min.bg

Украйна първа беше поканена за Северен поток 2, отказа: Русия


„Първо предложихме на Украйна да инвестираме в нейната остаряла газопреносна система и да осъществим заедно нашия нов газопровод за Северна Европа. Отказано ни беше (б.р. същото направи и България за Южен поток и след това сама инвестира невъръщаеми 3 млрд.лв. в Турски поток през наша териория).


 


Затова се насочихме към тръбите в Балтийско море. Северен поток 2 е изцяло готов и пълен с газ от декември м.г. и само чака лиценз от немския регулатор”, заяви президентът на Русия.


 


Той за първи път поднесе и друга новина – и след 2024 г. Русия е готова да изнася газ през Украйна, в случай, че има търсене и газопреносната й система е в състояние да работи.


 


„Понеже мнозина критикуват ексканцлера Шрьодер (б.р. предишния премиер от партията на Шолц, който гледаше с блага усмивка), нека да кажа на немските граждани, че благодарение на него имат 3 до 5 пъти по-ниска цена на отоплението на домовете си. Изнасяме към 55 000 000 000 куб.м газ всяка година за Германия”, защити личния си приятел руският президент.




Пламен Валентинов