19min.bg

Украйна поиска 20 млрд. евро от ЕС срещу асоцииране

Украйна поиска от Европейския съюз 20 млрд. евро, за да подпише споразумението за асоцииране, съобщи ИТАР-ТАСС. Сумата може да се раздели на 28 равни части, които се полагат на всяка страна - член на ЕС.


Така за България парите, които ще трябва да отдели българският данъкоплатец, се равняват на 714 300 000 евро или близо 1,5 милиарда лева. И досега предлаганите от ЕС 610 милиона евро годишно, означаваха за нас 43 милиона лева годишна помощ за горките революционери. До момента щедро им отпускаме "някакви си" 5 милиона евро годишно.


Финансовата помощ ще има за цел да намали загубите за икономиката на Украйна при приемането й в ЕС, заяви украинският премиер Микола Азаров


Ние предложихме на Европейската комисия да разгледа в какви условия ще работи нашата промишленост и икономиката като цяло. Предлагаме този въпрос да се реши с финансова помощ в размер на 20 млрд. евро, посочи Азаров.


Подчертавам, че не става дума за безвъзмездна помощ от европейския бюджет. Ние сме реалисти и затова предлагаме ЕС да инвестира в общи взаимноизгодни проекти, уточни той.


Азаров предложи на ЕС да финансира проекти като модернизация и разширение на европейските транспортни коридори, създаване на нов коридор през Кавказ, строителство на транспортен проход през Керченския пролив и други.


Украинският президент Виктор Янукович отказа да подпише споразуменито за асоцииране на Украйна по време на срещата на Източното партньорство във Вилнюс, като обяви, че не иска да жертва икономическите отношения с Русия и поиска по-голяма финансова помощ.


По-голямата помощ ще позволи на страната да се подготви по-добре за присъединяването към ЕС и за споразумението за свободната търговия, посочи той.


От Брюксел обаче са категорични, че договорените условия няма да се променят.