19min.bg

Украйна трябва сама да реши бъдещето си: Дуда пред депутатите в Киев

01/03

Президентът на Полша заяви пред украинските депутати, че "само Украйна има право да решава за своето бъдеще" в реч, която беше първото лично обръщение на чуждестранен държавен глава към украинския парламент след руската инвазия, съобщава Политико.



"Нищо за вас без вас", заяви Анджей Дуда пред асамблеята в Киев в неделя, като същевременно се обърна към "тревожните гласове", които призовават Украйна да направи отстъпки, за да се сложи край на войната.




Дуда получи бурни овации, а на снимки, публикувани в Twitter, се вижда как прегръща украинския президент Владимир Зеленский. Полша е приела около 3,5 милиона украински бежанци и подкрепя кандидатурата на Украйна за присъединяване към ЕС.


 


Коментарите на Дуда дойдоха в момент, когато Украйна заяви, че ще откаже прекратяване на огъня и няма да отстъпи територия на Русия. В интервю за Ройтерс украинският преговарящ Михайло Подоляк заяви, че отстъпките ще имат обратен ефект и само ще насърчат Русия да нанесе по-силен удар.




"Войната няма да спре [след евентуални отстъпки]. Тя просто ще бъде спряна за известно време", каза президентският съветник.




"След известно време руснаците с нова интензивност ще натрупат оръжия, жива сила и ще работят върху грешките си. . . И ще започнат нова офанзива, още по-кървава и мащабна", каза той.


 


След като разгроми последните огнища на съпротива в Мариупол, Русия засилва настъплението си в източната част на Донбас. В неделя руското министерство на отбраната заяви, че е нанесло въздушни и артилерийски удари по цели в източната и южната част на страната.




В събота Зеленский заяви, че връщането на позициите отпреди нахлуването на Русия през февруари би означавало "победа" В интервю за украинската телевизия той заяви, че конфликтът може да бъде разрешен само чрез дипломация.




Очаква се Зеленский да говори пред Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос в понеделник. Войната в Украйна и въздействието на икономическите санкции срещу Русия ще доминират на срещата на световния бизнес елит. Бизнес и политически лидери ще обсъдят също енергийните пазари и риска от глад в по-бедните страни, зависещи от украинския износ.




Руските олигарси и санкционираните лица бяха изключени от Световния икономически форум - ход, който нанесе сериозен удар върху бюджета на организацията, отбелязва Политико.