19min.bg

Унгария и Словакия поискаха ЕК да се намеси заради "враждебните действия" на Киев

Унгария и Словакия поискаха Европейската комисия да се намеси във връзка с решението на Украйна от миналата седмица да блокира транзита на руски суров петрол по тръбопроводите.

Докато ЕС наложи санкции върху вноса на руски суров петрол в Германия и Полша, Словакия и Унгария получиха изключения. Миналата седмица обаче Украйна прекъсна потока от петрол, позовавайки се на собствените си санкции срещу руския енергиен гигант „Лукойл“.

„Вчера разговарях с украинския външен министър; той каза, че разрешават всеки трансфер на петрол, но това не е вярно“, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто в Брюксел в понеделник.


Сиярто определи действията на Киев като „враждебни“, особено след като Украйна внася електроенергия от Унгария. Той добави, че Будапеща и Братислава са поискали консултации с Брюксел по въпроса. Словашкият външен министър Юрай Бланар потвърди това.

„Комисията разполага с три дни, за да изпълни искането ни, след което ще отнесем въпроса до съда“, каза Сиярто. Ако Киев откаже да възобнови транзита на петрол, ЕС ще има основание да спре действието на някои клаузи от споразумението за асоцииране на Украйна, добави той.

ЕС официално одобри започването на преговори за членство с Украйна миналия месец като символично послание за подкрепа на Киев в конфликта му с Москва.


В събота словашкият министър-председател Роберт Фицо се обади на украинския си колега Денис Шмигал, за да се оплаче от „безсмислените“ санкции, заради които Братислава може да остане с 40% по-малко от необходимия ѝ петрол. Нещо повече, недостигът може да принуди Slovnaft да спре доставките за Украйна, които представляват 10% от потреблението на петрол в Киев.  

„Словакия не възнамерява да бъде заложник на украинско-руските отношения“, заяви Фицо.

На 24 юни Украйна наложи санкции на Лукойл, включващи замразяване на активи, ограничаване на търговските операции и „частично или пълно прекратяване на транзита на ресурси“. По данни на унгарската компания MOL, която е собственик и на Slovnaft, петролът е спрял да тече на 17 юли.


 


Пламен Валентинов