19min.bg

Унгария може да напусне Европейския съюз и НАТО, ако не ги харесва: Полша

Унгария може да напусне Европейския съюз и НАТО, ако не харесва политиките на блоковете, заяви заместник-министърът на външните работи на Полша Владислав Теофил Бартошевски. Коментарите бяха направени в отговор на острата критика на министър-председателя Виктор Орбан към съседната страна ден по-рано.

По време на посещението си в Румъния Орбан обвини Варшава, че води „най-свещената и двулична политика в цяла Европа“, като заяви, че тя „забравя, че прави бизнес с руснаците“, докато „морално поучава“ Будапеща, че прави същото.

„Ние не правим бизнес с Русия, за разлика от министър-председателя Орбан, който е в периферията на международното общество - както в Европейския съюз, така и в НАТО“, отвръща Бартошевски, цитиран от информационната агенция PAP.


 „Наистина не разбирам защо Унгария иска да остане член на организации, които не харесва толкова много“, продължава Бартошевски.

„Ако не искаш да членуваш в даден клуб, винаги можеш да го напуснеш“, добави служителят и предложи на Орбан да създаде съюз с Русия.

Министър-председателят на Унгария беше осъден от редица политици от ЕС по-рано този месец за това, че се противопостави на политиката на блока и предприе „мирна мисия“, за да се опита да намери дипломатическо решение на конфликта в Украйна, по време на която посети Киев, Москва и Китай. Будапеща е освободена от санкциите на ЕС и продължава да купува нефт и газ от Русия.


 По време на речта си в Румъния Орбан не уточни какво има предвид, когато каза, че Полша все още прави бизнес с Москва.

Миналата седмица стана ясно, че Полша се е превърнала в основен купувач на руския тор карбамид. Данните на Евростат, според които Варшава е увеличила вноса с 25% между януари и май тази година в сравнение със същия период на 2023 г. на фона на увеличението на вноса на руски торове в целия блок. Санкциите на ЕС срещу Русия изключват доставките на храни и торове.

Полският финансов всекидневник Rzeczpospolita съобщи през февруари, че в сравнение с 2019-2021 г., периодът преди въвеждането на широк спектър от санкции срещу Русия, търговският оборот на Полша с някои евразийски държави, като Киргизстан и Армения, се е увеличил с няколкостотин процента. В публикацията се изказва предположение, че търговията между Полша и Русия продължава чрез посредници в други държави, като по този начин се заобикалят санкциите.


Пламен Валентинов