19min.bg

UnionPay изпревари Visa в глобалните транзакции с дебитни карти: Nilson Report

Китайската разплащателна система UnionPay изпреварва конкурента си Visa на световния пазар на дебитни карти, показва проучване на аналитичната компания Nilson Report.



Според проучването делът на UnionPay в транзакциите с дебитни карти е достигнал 40,03% през 2022 г., докато делът на трансакциите на Visa е бил около 38,8%. Обемът на разплащанията, извършени чрез картите на UnionPay, също е бил по-голям и е достигнал 16,227 млрд. долара спрямо 14,109 млрд. долара на Visa.



През 2021 г. Visa имаше по-голям пазарен дял - 39,53% - в сравнение с 38,68% на UnionPay. В проучването се отбелязва, че това е значителна промяна в пазарния дял в сравнение с преди десетилетие, когато делът на трансакциите с дебитни карти Visa на световния пазар е бил почти 80% в сравнение с 1-2% на UnionPay. По онова време UnionPay се използваше предимно на вътрешния пазар.



Друга платежна картова система, MasterCard, отбеляза спад на пазарния дял на транзакциите с дебитни карти от 39,53% през 2021 г. до 21,19% през миналата година.



Експерти заявиха пред вестник "Известия", че една от основните причини за рязкото увеличение на трансакциите с UnionPay е бързият икономически растеж на Азиатско-тихоокеанския регион, където системата се използва широко.



"Системата UnionPay се използва най-често в Китай и други страни от Азиатско-тихоокеанския регион. През последните години те отбелязват по-бърз икономически растеж, което от своя страна допринася за увеличаване на обема на картовите трансакции. Оттук идва и увеличението на пазарния дял на UnionPay", заяви Игор Додонов, анализатор във Finam Group.


 Друг фактор, който стимулира използването на UnionPay, е нейното разширяване на руския пазар, след като Visa и MasterCard напуснаха страната заради санкциите, свързани с Украйна, миналата година, твърдят анализатори. Преди 2022 г. 4-5% от всички трансакции на Visa и MasterCard са били извършвани в Русия. След като компаниите напуснаха, техните карти продължиха да работят в Русия, но не можеха да се използват в чужбина. Като алтернатива редица банки започнаха да работят с китайската картова система. В началото на май седем руски банки издаваха карти UnionPay.



Експертите също така посочват, че върху съотношението на силите между Visa и UnionPay оказва влияние спадът в растежа на БВП на САЩ, който се забави до 1,1% през първото тримесечие. Китайският БВП нарасна с 4,5% през първото тримесечие спрямо година по-рано, което според анализаторите показва, че UnionPay в момента се намира в по-конкурентна среда от Visa.