19min.bg

Уреждат борчовете към пътните фирми


Коалицията постигна консенсус по казуса за милиардните задължения на държавата към пътно-строителните фирми, съобщи БНР, като се позова на източник от МС, където вчера се проведе коалиционен съвет. В срещата е участвал и вицепремиерът и министър по регионалното развитие Гроздан Караджов.


 



50% от дължимите средства ще бъдат изплатени веднага. Отпаднало е искането останалите плащания да преминават през антикорупционната комисия в НС. Становище по доклада на междуведомствената група за проверка на изпълнението на ремонтите, назначена от Караджов, ще даде регионалната комисия.


 


Очаква се НС да даде разрешение АПИ да възлага нови дейности по действащите договори за ремонт и поддръжка на пътната мрежа до приключването на обявените вече обществени поръчки. Това няма да подлежи на парламентарен контрол. АПИ ще може да довърши и започнатите обекти, като разплащането по тях ще стане след доклад на междуведомствената комисия.


 


Напомняме, че темата предизвика силно напрежение сред управляващите, тъй като беше намесена и в процедурата за избор на управител на БНБ. Провокира и протести от страна на пътно-строителния бранш, като фирмите са заканиха да продължат с демонстрациите и тази сряда.