19min.bg

US агенция за сигурност краде данни от компютри в 30 страни

Световноизвестната антивирусна компания Касперски разкри поредно престъпление за американската Агенция за национална сигурност, чиято дейност първо стана световен скандал след разкритията на бившия й агент Сноудън, пише Ройтерс. Дали е само съвпадение, че той се скри в Москва, откъдето е и фирмата, оповестила сензационните си проучвания?


Важна е същината – според Касперски АНС е създала вредител, с който инфектира компютърните системи на хиляди организации в поне 30 държави. Сред тях са правителства, телекоми, енергийни и аерокосмически компании, също и медии, добавя Ройтерс. Касперски не назовава пряко тайната служба, но информационната агенция я разкодира като цитира „неназовани бивши американски разузнавачи”.


Новооткритият вредител бил сходен със Stuxnet, разработка на НСА за саботаж на иранските ядрени системи. Разследването на Касперски е открило подобно нещо и под имената STRAIGHTACID, STRAITSHOOTER, and GROK. Именно GROK според Касперски е нещото, което е използвано в хакерската тактика на НСА, разкрита от документите, оповестени от бившия агент Сноудън. Службата използвала STRAIGHTBIZARRE и FOXACID за разбиване на защитата на компютри и кражба на данни от тях.