19min.bg

US войски за постоянно у нас


Парламентът на САЩ задължи министерството на отбраната да извърши в следващите 12 месеца проучване за евентуално постоянно разполагане на военни части в района на Черно море и Източното Средиземноморие, съобщава Дневник. Част от него ще е оценка на това как и къде са разположени американски военни в България, бойната им готовност и каква инфраструктура е необходима.

От тази оценка не произтича автоматично, че ще има такова постоянно базиране или увеличаване на военното присъствие на САЩ на българска територия.

След като през лятото Пентагонът обяви по инициатива на Белия дом значително съкращаване на присъствието в Германия (до 23 000 души), се коментираше, че част от тях може да се преместят в Източна и Южна Европа. Сега това изглежда невероятно, защото Камарата на представителите и Сенатът във Вашингтон наложиха ограничение на това съкращаване - числеността им да не пада под 34 000 души.

И двете решения са част от закона за отбранителния бюджет на САЩ за 2021 г., след като той бе съгласуван между двете камари на Конгреса. За да влезе в сила текстът, предвиждащ разходи в рамките на 740 млрд. долара, трябва да бъде подписан от президента Доналд Тръмп.

В него част 1246 е озаглавена "Доклад за американското военно разполагане в Югоизточна Европа".

Конкретният текст, в който се споменава България, е: