19min.bg

Утре НС ще гласува, че отхвърля кандидатурата на Пламен Николов за премиер

Народното събрание ще приключи процедурата с първия мандат, като гласува, че отхвърля кандидатурата на Пламен Николов за премиер. Това стана ясно от думите на Мая Манолова след втория председателски съвет, който беше свикан днес в опит да се намери решение за излизане от създалата се ситуация, предаде БНТ.

    "След като чухме експертите на президентството и всички парламентарни групи се обединихме около решението да бъде приключена ясно и недвусмислено конституционната процедура като бъде внесен проект за решение, който ще бъде гласуван утре в пленарна зала. Който ще отчете и фактическата обстановка, че кандидатът за премиер министър по лични причини е оттеглил своята номинация", обясни Мая Манолова.

Тя поясни, че Народното събрание ще гласува "за". По думите ѝ няма хора, които да настояват някой да бъде избран за премиер министър при положение, че самият той не желае.

    "Стигна се до абсурдна ситуация, но може ли Конституцията да предположи, че 24 часа преди гласуването премиерът ще се откаже да бъде премиер", заяви още Манолова.

По думите на Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" се е приело решението, което практикуващите юристи са изразили още сутринта, че "трябва да има краен акт на събранието и