19min.bg

Уволняват главния секретар на МВР

 


Служебното правителство поиска от президента Румен Радев да освободи главния секретар на МВР Георги Костов, съобщи след заседанието на кабинета вътрешният министър Пламен Узунов. Мотивът на правителството е, че има данни, че в периода 2015-1016 г. на Георги Костов е бил оказван политически натиск за смяна на петима високопоставени служители на МВР.


„В периода 2015-2016 г. са събрани достатъчно данни, че главният секретар е упражнил натиск върху бивши и настоящи служители на МВР, с което са били отстранявани от работа не по установения ред, а доброволно са напускали или са били премествани на по-ниски длъжности”, заяви министър Узунов.


„Мотиви за това са установени нарушения, при които е засегнат един от основните принципи в МВР, а именно политическия неутралитет. С действията си е накърнил интересите на МВР и на обществото, с което е уронил престижа на МВР. До номинирането и избирането на главен секретар неговата длъжност ще се изпълнява от зам.-главния секретар на МВР“, обясни още Узунов.