19min.bg

Уволниха шефа на Разузнаването, крил информация от Радев


Освободен е председателят на Държавна агенция Разузнаване Атанас Атанасов. Припомняме, че той, както и бившият шеф на ДАНС Димитър Георгиев, си бяха пуснали неплатени отпуски от 7 май до 6 септември, но по-късно ги прекратиха, след като бяха привикани от служебния премиер Стефан Янев.  
На негово място е назначен Антон Гечев.
"Атанасов е нарушавал принципа за политическа неутралност на службата”, обяви говорителят на служебния кабинет Антон Кутев. Освен това, досегашният шеф на разузнаването не е давал пълната информация на президента Радев. „По закон докладите до премиера, президента и шефа на НС трябва да са еднакви”, добави Кутев.



"Основната причина за отстраняването ми е дългата ръка на Кремъл, а също така донякъде и координирани действия с един известен бизнесмен с много обвинения”, заяви пред журналисти по-късно освободеният Атанасов, който незнайно като какъв заплаши с импийчмънт президента.



С мотиви нарушена политическа неутралност преди седмици бе сменен и шефът на ДАНС.



В агенция национална сигурност пък е назначен нов зам.-шеф на мястото на уволнения през май Недялко Недялков. Мандата ще довърши Станислав Станчев.